Tort cu mousse de ciocolata alba si afine


 Reteta de la Claudia Ilia  

Astazi e ziua tatalui meu. Nu pot sa-i fac un tort, pentru ca el locuieste la Constanta. Mi-ar fi placut sa fiu acolo si sa-i fac ceva dulce, sa-l bucur, sa-l strang in brate si sa-i urez din inima sanatate, fericire si bucurii.
Dedic acest tort in cinstea lui!:)

Ingrediente pentru blat:
- 8 oua
- 8 linguri de zahar
- 11 linguri faina
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingurita praf de copt
- 3 linguri cacao

Ingrediente pentru crema:
- 600 gr frisca lichida batuta ( eu folosesc de la Meegle).
- 300 gr ciocolata alba de calitate
- 1 plic gelatina
- 1 borcan cu afine in compot
Pentru glazura roz, am folosit glazura de la dr.Oetker.
Preparare:
Ouale se separa. Albusul se bate spuma si se adauga treptat cate o lingura de zahar. Galbenusul se amesteca si se pune in albusuri. Se adauga praful de copt, vanilia, cacao si se amesteca pana se omogenizeaza. La final se incorporeaza usor faina. Compozitia obtinuta, se toarna intr-o forma rotunda, de diam 26 cm, cu peretii detasabili, unsa bine cu unt si tapetata pe fund cu hartie de copt. Se da la cuptor pt cca 35 min. Se face testul cu betisorul.
Blatul copt, se scoate din tava si se lasa la racit. Intre timp, se prepara crema.
Frisca , 300 gr, se mixeaza bine. Ciocolata se topeste in 300 gr frisca incalzita pe foc. Atentie! sa nu fiarba frisca. Gelatina se hidrateaza in putina apa, apoi se adauga in ciocolata calda si se amesteca pana se topeste. Se lasa sa se raceasca complet, apoi compozitia se toarna in frisca. Se mixeaza bine, apoi crema se da putin la frigider.
Blatul racit se taie in 3 felii egale. Se insiropeaza cu siropul de afine, pe fiecare felie de blat insiropata, se intinde crema, apoi se presara afine. Lasam putina crema pentru nivelat peretii tortului. Se da la rece pentru 2-3 ore, apoi se poate orna cu glazura roz sau dupa imaginatie.

La multi ani, tata!

Mai multe retete delicioase de la Claudia gasiti pe blogul ClauDia Cuisine    


Un comentariu: