Ciorba radauteana


Reteta de la Rita Ilies

Pretențiile soțului, care a vrut ciorbă de burtă cu gust de pui, i-au adus celebritatea Corneliei Dumitrescu, o simplă bucătăreasă. Aproape de finele anilor 1970, pe rețetarul Restaurantului Nor din municipiul Rădăuți, local cu ștaif în acea vreme, a apărut un nou sortiment la capitolul supe: ciorba rădăuțeană.
În cei 30 de ani de la inventare, până în 1990, ciorba de pui cu gust deosebit a reușit să acapareze restaurantele din toată țara. Ba mai mult, a pătruns și pe piața externă, în meniul unor restaurante cu specific românesc din străinătate.
Suceveanca Cornelia Dumitrescu, a făcut datorită ciorbei rădăuțene, primul pas spre celebritate, ajungând mare maestru în arta culinară.
Inițial, pentru ciorbă se folosea carne de curcan, însă pentru că aceasta era prea scumpă, s-a înlocuit cu carnea de pui.
Ingredientele sunt la îndemâna oricui, însă secretul constă în modul în care acestea se combină. Ciorba rădăuțeană este foarte apreciată și azi, în multe dintre cazuri având succes mai mare decât celebra ciorba de burtă.
Regretul maestrului bucătar este faptul că nu poate omologa rețeta deoarece denumirea este strâns legată de numele orașului care-i dă numele, Rădăuți. S-a lovit de aceeași problemă precum cei de la Sibiu vrând să omologheze inconfundabilul salam de Sibiu.

Ingrediente pentru aproximativ 5 l de ciorbă:
un piept de pui
2 morcovi
1 păstârnac
o rădăcină mică de țelină
4-5 căței de usturoi
o ceapă mică
5-6 boabe de piper
piper măcinat și sare după gust
3 gălbenușuri
300 ml smântână grasă ( ideal ar fi să folosiți smântână de țară, astfel ciorba nu se va tăia )
2 linguri oțet sau 3 linguri zeamă de lămâie
verdeață de pătrunjel tocată
Se pun la fiert legumele întregi, pieptul de pui și piperul boabe. Când pieptul s-a fiert, se strecoară zeama.
Se taie carnea fâșii iar legumele se rad pe răzătoarea mare ( mai puțin ceapa, pe care o aruncăm ), apoi se adaugă în zeama strecurată și se mai lasă să fiarbă 5 minute. Se adaugă usturoiul pisat, sarea și piperul măcinat.
La final, smântâna se bate cu gălbenușurile și oțetul, se lungește cu puțină zeamă și se toarnă peste ciorbă.

Se mai dă un clocot și ciorba este gata. În farfurie am presărat pătrunjelul tocat.Mai multe retete de la Rita gasiti pe blogul ei Culinary Rainbows

6 comentarii:

  1. Saptamana trecuta am facut si eu pentru o mana de clienti fideli aici in germania....rezultatul, foarte multumiti.Este intradevar foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
  2. IN reteta de mai sus s-a dat ingrediente otet,smintina-dar ce si cite legume sau cit piept?.....Mai repetati reteta cu toate ingredientele


    .

    RăspundețiȘtergere
  3. e ciorba mea preferata multumesc bucatar maniac pt reteta

    RăspundețiȘtergere
  4. pieptul nu se taie ci se rupe fasii

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere